Tuti
Mă numesc Cristian Breban (Tuti) sunt inginer de meserie , arbitru de sărituri peste obstacole și instructor de călărie ( IGEQ-International Group for Equestrian Qualification) în timpul liber-dar mai important am crescut alături de cai petrecându-mi o mare parte a copilăriei, adolescenței și acum a restului vietii alături de aceștia.
De mic copil am fost călăreț de obstacole însă am fost nevoit să abandonez sportul călare din cauza școlii. Am revenit în lumea cailor ca arbitru de obstacole și instructor de călărie. În urmă cu 10 ani am descoperit Natural Horsemenship-ul, care m-a fascinat. Am urmat diferite cursuri Natural horsemenship în Elveția cu instructori ai metodei NH Parelli, și de atunci mă ocup exclusiv de această metodă de comunicare cu caii, fiind din pacate unul dintre puținii propovăduitori, din România, a acestei metode .
Natural Horsemanship, inpropriu numit -dresaj natural, este de fapt un parteneriat între cal și om, bazat pe încredere și utilizarea în comunicarea dintre parteneri, a limbajul utilizat de cai în interiorul turmei. Principiile din Natural Horsemenship pot fi aplicate în orice ramură sportului ecvestru, de la agrement la sportul de performață și duc la o relație armonioasă cu partenerul nostru calul, bazată pe încredere și respect reciproc.
Oricare dintre noi putem să ne bucurăm în siguranță de timpul petrecut cu partenerul nostru Calul, fie că facem doar plimbări călare sau participăm la competiții, dacă suntem pregătiți să investim suficient timp în relația noastră, să îi deprindem limbajul și să interacționăm în mod natural cu el. Calul este un animal generos și nobil, nu se opune niciodată deliberat, vinovat pentru eventualele sincope în comunicare, este doar omul, fiindcă nu știe cum și mai ales când, să îi transmită ceea ce dorește de la el.
Am creat Asociația HorsEmotion pentru a apropia oamenii de cai și caii de oameni, pentru a crea o relație între aceștia, relație în care să nu mai existe frică unul de celălalt. Doresc să ofer tuturor celor interesați de binele Calului, o metodă alternativă de comunicare cu aceste frumoase și generoase animale, fără de care omenirea nu ar fi ajuns unde este în momentul de față, o metodă care să prevină abuzarea lor.
În relația cu prietenul meu Calul plec întotdeauna de la dictonul „CE ȚIE NU-ȚI PLACE CALULUI NU-I FACE” cât și de la unul din versurile lui G. Coșbuc din frumoasa poezie El- Zorab „O Pasă pentru calul meu, mă iau de piept cu Dumnezeu” (metaforic vorbind)
Estella
Ma numesc Estella Breban, sunt medic stomatolog, cu competență în terapia asistată de animale de companie și consilier de dezvoltare personală, adeptă convinsă a metodei Natural Horsemenship .
Caii m-au fascinat din todeauna, însă am început orele de echitație doar în urmă cu 14 ani.
Odată cu achiziționarea primului meu cal, Mirciu, care era foarte dificil am realizat că frica mă împiedică să îmi traiesc visul unei prietenii cu acesta. Urmând o serie de cursuri de Natural Horsemenship de la nivelul pentru începători până la nivelul de avansați, am depășit aceasta frică și am gasit un limbaj comun cu aceste animale nobile.
Acum pot să mă bucur în siguranță de plimbările lungi în natură alături de calul meu Mirciu și împărtășesc cu bucurie altor iubitori de cai din experiențele mele pe calea Natural Horsemenship-ului. Visul meu a fost să avem un loc unde să trăiască animalele fericite în comuniune cu oamenii și acest lucru să fie în beneficiul tuturor. Astfel a luat naștere centrul HorsEmotion din Ianova.